Img

ARABICA JA ROBUSTA KAHVIPAPUJEN ERO

29. Tammikuu 2015

Paahdettuna jokseenkin kaikki kahvipavut ovat samannäköisiä. Mutta yleensä ei tiedetä, että itse asiassa kahvia on kymmeniä eri lajikkeita. Kaupallisessa tuotannossa kuitenkin käytetään oikeastaan ​​vain kahta lajiketta Arabicaa ja Robustaa. Nämä ovat kaksi kahvin päälajiketta, joita viljellään kahvin nauttimiseen.

Molemmat kahvilajikkeet on alun perin peräisin Afrikasta, arbica Etiopiasta ja robusta Kongosta.

Mikä erottaa nämä kaksi kahvilajia? Ero on itse asiassa merkittävä, ja se on hyödyllistä ymmärtää valitessaan kahvia omaan kahvipöytään.

Merkittävimmät erot näillä kahdella lajikkeella ovat maku, kasvuolosuhteet ja hinta. Arabica pavut ovat yleensä makeampi, pehmeämmän makuisia, vivahteita sokerista, hedelmistä ja marjoista. Arabica-kahvien happamuus on suurempi, ja hieman viinimäisen makuinen, joka antaa kahville miellyttävän happamuuden. Suomessa myytävistä kahveista selvästi suurin osa on arabica-kahveja.

Robusta on kuitenkin voimakkaamman ja terävämmän makuinen, jossa on viljankaltainen vivahde ja pähkinäinen jälkimaku. Robusta-pavut sisältävät kaksi kertaa enemmän kofeiinia kuin arabica-pavut, ja niitä pidetään yleisesti huonolaatuisempina verrattuna arabica-papuihin. Jotkut robustat viljelyt kuitenkin ovat hyvin korkealaatuisia ja arvostettuja, ja niitä käytetäänkin etenkin espresso-sekoituksiina niiden syvän maun ja runsaan creman takia. Robusta-kahvi on hellempi vatsalle eikä se aiheuta närästystä. Eteläisemmässä Euroopassa robusta-kahvi on suositumpaa.

Robusta-pensaita on helpompi kasvattaa. Ne voivat kasvaa alemmilla korkeuksilla kuin arabica-pensaat, ja ne ovat vähemmän alttiita tuholaisille ja vaihteleville sääolosuhteille. Robusta-pensaat tuottavat hedelmää paljon nopeammin kuin arabica-pensaat, jotka tarvitsevat useiden vuosien kasvun ennen sadon tuottamista, ja niistä saadaan enemmän satoa pensasta kohden. Tämän vuoksi robusta-kahvi on maailmanmarkkinoilla edullisempaa ja on osaltaan luonut mielikuvaa robusta-kahvien heikommasta laadusta. Hinta ei kuitenkaan määritä todellista laatua vaan sekä arabica että robusta kaveissa on sekä korkealaatuisia että heikompi laatuisia viljelmiä ja kahveja.

Robusta-kahvia viljellään enimmäkseen ​​itäisellä pallonpuoliskolla, lähinnä Afrikassa ja Indonesiassa. Arabica-kahvia kasvatetaan Afrikassa ja Papua-Uusi-Guineassa, mutta suurin arabica-kahvin tuotanto tulee kuitenkin Latinalaisesta Amerikasta. Esimerkisksi Kolumbia tuottaa vain Arabica-papuja. Joissakin maissa, kuten Brasiliassa ja Intiassa tuotetaan molempia.

Arabica-kahvit päätyvät sitten tietenkin arvokkaammiksi. Useimmat pakattuna myytävät peruskahvi ovat yksinomaan robustaa. Pakatussa kahvissa on usein merkitty, että se on arabica-kahvia, mutta pelkästään se, että kahvi on arabicaa ei tarkoita, että se on laadukasta.

Viime kädessä on luonnollisesti kysymys henkilökohtaisista mieltymyksistä. Jotkut täys-arabica sekoitukset voivat olla liian pehmeitä ja makeaan vivahtavia meille kun taas jotkut voimakkaat ja tummapaahtoiset robusta-kahvit voivat olla hyvä kahvisekoitulsissa.